Cât ține doliul și care sunt principalele reguli și interdicții? » Funerare Ghica
cât durează doliul?

Cât ține doliul și care sunt principalele reguli și interdicții?

Doliul și moartea sunt momente firești din viața omului, însă uneori acestea survin în mod neașteptat. Cu toate că uneori nu vrei să te gândești la acest aspect, trebuie să fii conștient de faptul că firul vieții se poate opri oricând.

Deodată, cele mai dragi persoane din viața ta dispar din realitatea cotidiană și lasă în urmă doar amintiri. Șocul este inimaginabil și, de aceea, concentrarea dispare. Chiar dacă nu credeai că vei fi nevoit să apelezi la servicii funerare tocmai în acel moment, să știi că ele te vor ajuta în clipele care te iau pe nepregătite. 

Ce este doliul?

ce presupune doliul
Sursa: Unsplash.com

Doliul este cea mai întâlnită metodă prin care îți poți exprima regretul în ceea ce privește pierderea unor persoane importante pentru tine. Totodată, este și un mod de a-ți descărca șocul emoțional.

Pentru că moartea este un subiect necunoscut omului. de-a lungul timpului au apărut numeroase instanțe care să răspundă principalelor întrebări apărute. Este vorba de tradiții și obiceiuri pe care fiecare cultură le aplică. Astfel de metode stau la baza realității pe care și-a construit-o omul și sunt transmise din generație în generație. Inclusiv cei mai tineri, chiar dacă uneori sunt împotriva unor astfel de principii, au asimilat moștenirea lăsată de părinți.

Doliul, pe lângă contemplarea pierderii suferite, conține anumite aspecte exterioare caracteristice tradițiilor înmormântării. Ambele părți, atât cea interioară cât și cea exterioară trebuie menținute într-un echilibru. De multe ori, impactul emoțional este cel care ia avans în fața tradițiilor și obiceiurilor (determinat de șocul primit). 

Este o perioadă dificilă atât pentru tine, cât și pentru cei dragi ție. Însă, încearcă să rămâi pe linia de plutire și să conștientizezi că persoana care a dispărut s-a dus într-un loc mai bun. 

Cât timp trebuie ținut doliul?

cât durează doliul
Sursa: Pexels.com

Perioada de timp în care să ții doliu este, de asemenea, un aspect care se poate schimba în funcție de anumiți factori. Biserica Ortodoxă nu a comunicat nicio regulă strictă privind perioada în care este ținut doliul. Tradițiile și obiceiurile sunt cele care dictează principalele repere de luat în calcul.

Așadar, în cazul în care persoana care a decedat este un membru al familiei tale, doliul este ținut chiar până la 1 an de zile. Dacă ai pierdut persoane apropiate, însă nu ai legături de sânge cu ele, acesta ține 40 de zile. Totuși, varianta cea mai aplicată este cea de 40 de zile. 

Tradiția ortodoxă spune că în intervalul acela, omul vizualizează toate momentele pe care le-a petrecut cât a fost în viață. Totodată, este supus Judecății de Apoi care îi va stabili locul în care își va petrece veșnicia. De aceea, apropiații săi trebuie să se roage ca sufletul său să ajungă în Rai. Numai acolo va putea căpăta liniștea sufletească.

Bineînțeles că regulile de ținere a doliului nu se mai aplică în cazul în care impactul emoțional este foarte puternic. Nimeni și nimic nu te poate opri să îți exprimi durerea sau să te descarci. Însă este important să nu cazi în extreme care te-ar putea răni sau tensiona și mai mult.

Care sunt principalele reguli și interdicții în timpul doliului?

obiceiuri doliu
Sursa: Pexels.com

Ritualul înmormântării și acțiunile care sunt desfășurate în prealabil sunt destul de numeroase și urmează câțiva pași importanți. De reținut este că astfel de reguli sunt puternic corelate cu timpul de doliu pe care l-ai ales. O astfel de perioadă nu poate fi mai mică de 40 de zile. 

De asemenea, trebuie să știi că respectarea cu strictețe a regulilor are tot caracter subiectiv. Tu decizi dacă este necesar să prelungești aplicabilitatea sau efectul pe care îl au asupra ta. Însă cel mai important este să te gândești că nu este o obligație care trebuie realizată mecanic. Sentimentele implicate, cât și acțiunile trebuie să fie adevărate, fără urmă de constrângere sau dezinteres.

Privarea de la evenimente sociale sau momente de distracție

interzicerea petrecerilor în timpul doliului
Sursa: Pexels.com

După cum știi, doliul este o perioadă în care îți iei puțin timp să realizezi ceea ce tocmai s-a întâmplat. Este un moment în care încerci să stabilești o legătură spirituală cu cel/ cea care tocmai s-a stins. 

Așadar, participarea la evenimente sociale precum nunți, botezuri, petreceri nu va ajuta la construirea unei astfel de legături. Distracția și înconjurarea de foarte mulți oameni nu îți va face bine. În plus, se consideră a fi o lipsă de respect față de persoana ce a trecut în neființă, dar și față de tine. Cum ai putea să trăiești cu gândul că persoana respectivă a murit și tu după câteva săptămâni te-ai distrat la o petrecere?

În cazul rudelor, este recomandat ca privarea de la astfel de evenimente să dureze 1 an de zile. Dacă este vorba de promisiuni, obligații sau pur și simplu este vorba de cineva foarte apropiat care se căsătorește sau organizează o petrecere, poți aduce darul și ulterior să te retragi.

Purtarea hainelor negre sau a celor închise la culoare

ținuta în timpul doliului
Sursa: Pexels.com

Discuția despre regula purtării hainelor negre implică câteva mențiuni importante. În primul rând, nu este un criteriu decretat de Biserica Ortodoxă sau de Biblie. O astfel de regulă este integrată în tradițiile și obiceiurile păstrate cu grijă de fiecare generație în parte și transmisă prin viu-grai din moși-strămoși. 

Această regulă a fost regăsită mai întâi în practicile reprezentanților din Imperiul Roman. Apoi a fost întâlnită și în alte perioade istorice precum Evul Mediu sau Renașterea. Motivul implementării ar putea avea strânsă legătură cu faptul că asocierea generală cu negrul surprinde ideea de tristețe, suferință sau chiar depresie. De asemenea, are puterea de a atrage atenția asupra faptului că tocmai treci printr-o perioadă dificilă.

Din moment ce este strict legat de impresia pe care o dai celorlalți, nu este o regulă care trebuie respectată obligatoriu. Poți alege singur/ă perioada în care le vei purta. În plus, hainele  trebuie să fie în principiu decente și să aibă o culoare închisă. Nu trebuie să alegi neapărat negrul.

Cu toate acestea, există oameni care judecă felul în care te comporți atunci când ții doliu. Pot să apară nenumărate discuții în ceea ce privește alegerea și purtarea hainelor, însă nu ar trebui să le iei în calcul. Tu ești cel/ cea mai în măsură să decizi cum e mai bine pentru tine.

Interzicerea bărbieritului

bărbieritul este interzis în timpul doliului
Sursa: Unsplash.com

Este cea mai întâlnită formă de exprimare a doliului în cazul bărbaților. Perioada în care este valabilă interzicerea este până la prima pomană, cea de 40 de zile. Bineînțeles că și aici, în funcție de sentimentele predominante, perioada poate fi extinsă. Decizia este influențată și de alți factori. Poate exista situația în care ești angajat într-un domeniu în care nu îți este permis să ai părul facial foarte mare. În astfel de cazuri, poți rămâne la alternativa de 40 de zile.

Ce este important la perioada de doliu?

conștientizarea pierderii persoanei dragi
Sursa: Pexels.com

Pe lângă toate regulile și interdicțiile menționate anterior, există încă un aspect pe care nu toți îl conștientizează. A pierde pe cineva este o parte firească din ciclul vieții. Nu este nimic ieșit din comun și nu trebuie tratat cu disperare. Gândurile și sentimentele sunt trăite la o intensitate ridicată sau chiar maximă, însă nu poți da timpul înapoi. Fiecare cumpănă din viața ta este menită să te facă mai puternic/ă și să te întărească pentru următoarele momente.

Însușirea și exprimarea unor astfel de metode nu trebuie să se realizeze forțat. Practic, nu ești obligat de nimeni să faci lucrurile respective. Este o datorie morală pe care o ai față de persoana decedată. Însă, le faci în zadar dacă nu te implici cu tot sufletul acolo. Degeaba ești foarte interesat de cât ține doliul sau cum se procedează dacă intențiile tale nu sunt adevărate. 

Totodată, există persoane care nu realizează chiar în mod corect tradițiile, însă sunt atât de implicați spiritual încât nici nu mai contează. Dacă ești preocupat să realizezi lucrurile mecanic, te vei simți și mai gol pe dinăuntru.

Părerile negative din partea celorlalți oameni nu ar trebui să te influențeze în vreun fel. Gura lumii nu va fi oprită niciodată, nici măcar de tine. Nimeni nu are de unde să știe ce este în sufletul tău sau cum ai primit vestea. Nu trebuie să demonstrezi nimănui nimic, ci să fii convins/ă că faci ceea ce trebuie. Fii sincer/ă cu tine și cu ceea ce trăiești în momentele respective, fără să te lași demoralizat/ă de aspecte irelevante.

Concluzii

Regulile și interdicțiile vin dintr-un lung șir de tradiții, obiceiuri, cutume care sunt adânc impregnate în cultura populară. Este ceva de care nu ai cum să te ferești pentru că este parte din tine. Tocmai de aceea, trebuie prețuite și transmise cu grijă mai departe. 

Chiar dacă nu cunoști toate aspectele sau ești mult prea răvășit să te ocupi de toate detaliile, este recomandat să apelezi la servicii funerare pentru a fi sigur/ă că nu scapi nimic din vedere. De asemenea, ai posibilitatea de a te consulta cu o echipă specializată în astfel de situații.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *