Ce înseamnă INRI pe crucea ortodoxă? » Funerare Ghica
semnificatia simbolului inri pe cruce

Ce înseamnă INRI pe crucea ortodoxă?

Potrivit Bisericii Ortodoxe întreaga ceremonie de înmormântare este bazată pe rugăminți și semnificații sfinte. Fiecare etapă din acest ritual implică obiceiuri creștine, menite să arate grija oamenilor pentru cei trecuți în viața veșnică. 

Există numeroase semnificații și simboluri legate de această ceremonie, ce își au proveniența din învățăturile străvechi pe care mulți oameni nu le cunosc. 

Din acest motiv, în rândurile următoare vei găsi informații cu privire la unele simboluri existente în tradiția creștin-ortodoxă, ce fac trimitere către începutul vieții eterne pentru sufletul ce s-a unit cu Dumnezeu.

Inscripțiile de pe crucea unde a fost răstignit Iisus

simbol al crestinismului
Sursa: Pixabay.com

Crucea este unul dintre simbolurile principale ale creștinismului. Din motive istorice, oamenii se întâlnesc frecvent cu acest simbol, indiferent de atitudinea lor față de religie. Crucea reprezintă un simbol esențial pentru creștinii de pretutindeni.

Ca simboluri religioase de prim rang, crucile se pot regăsi la ușa locuințelor sau în „colțul de rugăciune” al caselor. De asemenea, este întâlnită cu precădere în timpul ceremoniei funerare. Majoritatea credincioșilor, din păcate, nu cunosc însemnătatea cuvintelor sau a literelor acestui simbol religios ortodox.

Verticala crucei simbolizează legătura dintre pământ și cer și totodată credința și aspirația către înalt. Orizontala acesteia exprimă cuprinderea întregii lumi prin intermediul iubirii și adunării creștinilor în jurul axei sfinte.

Crucea ortodoxă poate avea de regulă, opt colțuri, fie șase colțuri, în timp ce crucea catolică va fi obligatoriu cu patru colțuri. 

Deoarece această traversă este o referință clară la tăblița pe care prefectul Iudeii, Pontius Pilat, a așezat-o peste capul crucificatului. În cazul Fiului lui Dumnezeu, Pontius Pilat a poruncit să se scrie: „Iisus din Nazaret, Regele Iudeilor” (prescurtat: INRI). Pe crucile ortodoxe, respectiva mențiune va fi plasată cel mai adesea pe bara transversală superioară a crucii.

Înainte ca Ioan să realizeze ultima Evanghelie, predecesorii săi Matei, Marcu și Luca au menționat despre scrierea de pe Sfânta Cruce. Inițialele latine reflectă cunoscutul acronim INRI – Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum, unde se făcea referire despre cauza condamnării lui Iisus.

Conform Bisericii Ortodoxe, cel mai utilizat este semnul Crucii cu opt colțuri. Acesta este realizat din 4 brațe dispuse în felul următor:

  • un braț vertical;
  • 3 brațe orizontale.

Crucea ortodoxă și alte tipuri de cruci creștine

crucea ortodoxa si alte tipuri de cruci crestine
Sursa: Pixabay.com

De-a lungul secolelor, după tot felul de schisme și asocierea mai multor confesiuni de proveniență creștină, fiecare dintre ele și-a dezvoltat pentru sine propria versiune a răstignirii lui Iisus. 

Din acest motiv, este util a se deosebi o cruce ortodoxă de alta, mai exact:

  • Crucea cu patru colțuri  – este cel mai vechi tip de cruce, datând din biserica creștină timpurie, așa cum exista chiar înainte de Marea Schismă;
  • Crucea cu șase colțuri  – este cel mai comun tip de cruci pe mormintele creștinilor ortodoxi. Există și varianta mai rară, oblică a acelei bare transversale principale. Această formă mai este cunoscută și sub denumirea de crucea rusă, fiind o versiune a crucii ortodoxe. Totuși, mai frecventă este acea cruce cu șase colțuri, în care a doua traversă dreaptă este situată deasupra celei principale. Se numește crucea patriarhală sau „arhiepiscopală” și este întâlnită atât în ​​rândul ortodocșilor, dar și al credincioșilor catolicilor. Există o legendă conform căreia, după venirea lui Iisus Hristos, echilibrul binelui și al răului a fost tulburat pe Pământ, toți oamenii păcătoși dinainte și-au început calea către lumină și acest echilibru tulburat este arătat de traversa înclinată;
  • Crucea cu opt colțuri este o formă veche a crucii ortodoxe, aceasta regăsindu-se pe acoperișurile multor biserici și catedrale și morminte. Cu toate acestea, unii oameni consideră că forma cu opt colțuri este prea pretențioasă pentru un cimitir și preferă să aleagă crucea cea mai simplă, cu patru colțuri.

Semnificația Toiagului –  coloana de ghidare a sufletului către Dumnezeu

ce semnifica toiagul
Sursa: Pixabay.com

Conform tradiției creștin-ortodoxe, toiagul de ceară este simbolul luminii ce călăuzește sufletul în drumul către viața veșnică. 

De asemenea, din întâlnirea lui Moise cu Dumnezeu, toiagul reprezintă dovada prezenței lui Iisus printre oameni, după cum spune Biserica Creștină.

În lumina acestei credinţe îşi află proveniența și obiceiul de a i se realiza creștinului un “toiag”, mai exact o lumânare în formă rotundă, răsucită spiralat. Aceasta se aprinde în timpul slujbelor ținute de preot pe parcursul celor 3 zile, simbolizând lumina cu care creștinul îl va întâlni pe Dumnezeu.

Se spune că toiagul este cel care însoțește sufletul prin lumina oferă de flacără, contribuind la purificarea acestuia la intrarea în Rai.

Acest simbol are denumire diferită în funcție de zonă. Mai exact, în zona Bucovinei și a Transilvaniei, toiagul are numele de privighetoare sau lumina de stat.

Toiagul mortului, așa cum este denumit, se aprinde în anumite momente ale zilei, atunci când clopotele bisericii încep să bată. Până la ziua înmormântării, toiagul se aprinde și se stinge de 3 ori, mai exact dimineața, la miezul zilei și pe înserat.

În timpul ceremoniei de înmormântare, toiagul rămâne aprins până ce defunctul este îngropat. După ce lumânarea se consumă, în urmă nu mai rămâne nimic din ce reprezintă păcat, acest lucru semnificând drumul de întoarcere spre un nou început.

Acest ritual include numeroase obiceiuri, indiferent de regiune. Foarte mulți creștini, nu cunosc cu exactitate pașii pentru organizarea ceremoniei de înmormântare conform cu datina creștin-ortodoxă. Din acest motiv, aceștia apelează la firme specializate, care să le ofere consultanță și servicii funerare în vederea organizării ritualului conform cu tradiția creștină.

Concluzii

Ceremonia de înmormântare implică numeroase simboluri și obiceiuri străvechi, izvorâte din credința că după moarte există și viață veșnică. Una dintre cele mai importante simboluri pentru creștini, este crucea. Aceasta reprezintă patima, moartea și învierea Domnului.

În această existență a noastră, crucea este un simbol de mântuire și totodată de bucurie și speranță. Totodată, este un element ce se regăsește în toate etapele ceremoniei de înmormântare.

De asemenea, un alt element nelipsit la ritualul de înmormântare este toiagul. Acesta semnifică înțelepciune și lumina însoțită de sufletul omului către Dumnezeu. Lumânarea are formă de spirală, iar aprinderea ei pleacă de la stânga spre dreapta.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *