Coliva: 10 rețete tradiționale românești

Descopera 10 retete de coliva

Coliva se prepară din grâu fiert îndulcit cu miere/ zahăr, la care se adaugă nuci pisate şi aromate. Se ornează cu bomboane așezate în forma crucii și se pudrează cu zahăr. 

Coliva este adusă la:

  • înmormântare;
  • slujbele de pomenire ale morţilor (parastase);
  • slujbe pentru cinstirea şi pomenirea praznicului sau a sfinţilor sărbătoriţi în acea zi;
  • pomenirea morţilor care poartă numele acelor sfinţi.

Care este semnificația colivei?

Ce simbolizează coliva?
Sursa: Pixabay.com

Inițial, coliva a fost servită ca hrană. Ulterior, a fost folosită la pomenirea morților, conform tradițiilor existente în lumea păgână.

Coliva preparată cu grâu fiert simbolizează trupul defunctului întrucât principalul aliment al hrănirii este grâul.

Sf. Teodor Tiron a introdus obiceiul de a face colivă. În sec. IV, împăratul Iulian Apostatul a poruncit stropirea tuturor produselor din piaţă cu sângele de la animalele sacrificate în cinstea idolilor păgâni. În acest mod, le întina postul.

Sf. Teodor a apărut în visul Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului. El i-a ordonat să le zică creștinilor să nu procure nimic din târg și să consume grâu fiert cu miere. Mai târziu, sărbătoarea acestui Sfânt a fost inclusă în calendarul ortodox, fiind celebrată în prima sâmbătă a Postului Mare.

Coliva exprimă credinţa în Înviere. Domnul s-a folosit de exemplul bobului de grâu pentru a anunța Învierea Sa. Pentru a încolți și a rodi, bobul de grâu trebuie să fie îngropat în pământ și să se descompună. Similar, trupul se îngroapă, se alterează și apoi învie.

Coliva se îndulcește pentru că acest lucru simbolizează dulceaţa vieţii alături de toţi sfinţii și îngerii. Se decorează cu bomboane/ miez de nucă așezate în formă de cruce pentru a reprezenta purtarea crucii de către creştini.

Colivele pot fi ovale/ pătrate/ rotunde, dar unele sunt create în formă de cruce, asemenea formei în care și biserica este construită. Biserica în care ne adunăm are forma crucii întrucât pe cruce a fost răstignit Hristos, deci biserica este trupul lui Hristos. Coliva mai ilustrează biserica, în mod specific pe noi uniţi sub aceeaşi credinţă în Dumnezeu. 

Acțiunea de a legăna coliva deasupra coșciugului reprezintă legătura sufletească reală cu cei adormiți și e un semn al Învierii. Acest obicei este asemănător celui din Sfânta Liturghie – preoții mișcă sfântul aer deasupra Darurilor când se citește Crezul până la rostirea cuvintelor „Și a Înviat a treia zi, după Scripturi”. Astfel, se închipuie cutremurul produs la moartea și Învierea Mântuitorului.

Când și de cine este realizată coliva?

Cine trebuie să prepare coliva?
Sursa: Unsplash.com

Coliva este preparată exclusiv de femei care, inițial, se spală, se primenesc și fac o rugăciune. Abia apoi se apucă de colivă.

Se prepară și se duce coliva la Biserică la:

  • înmormântarea celor dragi;
  • parastasele celor adormiţi (3 zile, 9, 40, 1 an, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ani, etc);
  • marile sărbători ale bisericii;
  • praznicele împărătești 
  • zilele de pomenire ale sfinţilor al căror nume îl purtăm.

10 rețete tradiționale românești

Ținând cont de conținutul bogat în vitamine și minerale, coliva este un preparat hrănitor şi aromat. Concomitent, grâul este aliment şi medicament. El conţine calciu, magneziu, fosfor, aproape întreg complexul de vitamine B, antioxidanţi, celuloză, fibre şi proteine. De aceea, are capacitatea de a întreține viaţa.

Deși rețeta de colivă este cam aceeași peste tot, apar adaptări în funcție de regiuni și de preferințele fiecărei familii în parte. 

1. Coliva – rețetă tradițională

Ingrediente: 

  • 500 g grâu decorticat/ arpacaș
  • 375 g zahăr
  • ~ 250 g nuci
  • vanilie
  • coajă rasă lămâie (opțional)
  • 1 ½ cană pesmet pâine albă
  • zahăr pudră
  • 1 linguriță rasă sare 
  • cacao/ bomboane 

Instrucțiuni:

  1. Se elimină toate corpurile străine din grâu, apoi se spală în mai multe ape.
  2. Se pune grâul într-o oală mai mare, peste care se toarnă apă, cât să acopere boabele de grâu. Se fierbe minim 1h. Ca să nu se prindă, trebuie amestecat din când în când.
  3. Se ia oala de pe foc. Se acoperă cu un șervet curat. Se învelește cu prosop, ca să-și mențină căldura.
  4. După 4-5h, se adaugă zahărul și se fierbe până se leagă. Trebuie amestecat cu o lingură curată din lemn (în caz contrar, se va lipi de fundul vasului, iar coliva va avea o aromă neplăcută).
  5. După ce s-a legat, se ia vasul de pe foc. Se lasă descoperit până ce compoziția s-a răcit. Se ține acoperită în frigider până când se dorește finalizarea colivei.
  6. Se dă la o parte crusta formată. Sunt adăugate celelalte mirodenii: sare, vanilie, coajă rasă de lămâie și nucile.
  7. Se amestecă ușor, până se omogenizează.
  8. Se așază pe un platou curat și se modelează uniform pe platou până capătă forma ovală.
  9. Se cerne pesmetul. Se comprimă puțin cu un carton ca să fie mai dens și neted. Apoi se cerne un strat de zahăr pudră, gros de cel puțin 1 mm (astfel încât pesmetul să fie acoperit), presat de asemenea.
  10. Se poate folosi un șablon din carton (cu formă de cruce), peste care se pudrează cacao. Se pot folosi diverse decoruri dulci.
  11. Dacă au căzut zahăr și pesmet pe marginile platoului, atunci acestea trebuie curățate cu atenție.
  12. Lumânarea trebuie să dispună de un disc de hârtie, pentru a nu se topi pe colivă.

2. Colivă tradițională moldovenească

Ingrediente:

  • 1 kg arpacaș
  • 500-600 g zahăr (sau miere de albine groasă, curată, naturală)
  • 1 kg nucă măcinată
  • coajă 2 lămâi
  • coajă 1 portocală
  • vanilie (1-2 linguri de pastă, 2 păstăi sau zahăr vanilinat, după gust)
  • esență rom 
  • 3 l apă
  • 1 praf de sare

Pentru decor:

  • 300 g biscuiți simpli 
  • 50 g zahăr pudră
  • 200 g miez de nucă măcinat
  • cacao și/sau bombone

Preparare:

  1. Grâul se spală în 9 ape (simbolizând cele 9 cete ale îngerilor) și se alternează apă rece cu apă călduță. Prima dată se spală cu apă rece, adunându-se impuritățile de deasupra. Apoi se curăță cu apă caldă, rece și tot așa.
  2. Puneți 3l de apă și lăsați 30 de minute la decantat. Coliva se prepară în cratiță cu fund gros/ ceaun pentru a nu se lipi. După 30 de minute, se pune cratița pe foc.
  3. Lăsați focul mare până când apa dă în clocot. Dați focul mic și puneți capacul. Lăsați la foc mic până când grâul se umflă și se desface. Acest proces durează aproximativ 2 h.
  4. Nu se amestecă deoarece grâul trebuie să-și păstreze boabele întregi.
  5. Este normal dacă grâul este în formă lichidă. Gustați să vedeți dacă acesta este moale. După ce ați stins focul, așezați capacul. Acoperiți cu un șervețel gros și lăsați până a doua zi. Absorbind complet apa, grâul se va umfla și nu se va forma coajă.
  6. A doua zi, gustați pentru a vedea dacă mai este necesară adăugarea altor ingrediente. Dacă avem o compoziție prea moale, se recomandă să se adauge biscuiți sfărâmați fin și să se amestece bine.
  7. Preparatul se așază pe platou/ tavă. Creați o formă frumoasă. Puteți orna cu biscuiți măcinați amestecați cu nucă măcinată și zahăr pudră.
  8. Realizați o cruce din bomboane colorate sau din cacao. Opțional adaugați scorțișoară, migdale, apă de trandafiri.

3. Coliva cu grâu (utilizând o formă rotundă 24 cm)

Ingrediente:

  • 500 g grâu
  • 1 vârf de linguriță sare
  • 1,5 l apă
  • 250 g zahăr
  • 300 g nucă
  • 1 portocală (inclusiv coaja rasă)
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • esență rom
  • aproximativ 200 g biscuiți obișnuiți, 100 g nucă măcinată și zahăr pudră (pentru ornat)
  • miez de nucă (decor)

Preparare:

  1. Se curăță grâul și se spală în 9 ape (semnificând cele 9 cete îngerești).
  2. După ce se spală grâul, se pune într-o oală încăpătoare, peste care se adaugă 1,5 l de apă rece. Oala se pune la foc mic și se fierbe până când grâul absoarbe toată apa. În timpul fierberii nu se amestecă, ci se mișcă oala din când în când. În acest fel, boabele de grâu nu se lipesc de fundul oalei. Cel mai indicat ar fi să folosiți o oală antiaderentă.
  3. Se adaugă zahărul și sarea după absorbția aproape completă a apei. Se amestecă bine și se mai lasă la fiert încă 10-15 minute sau până când apa a fost absorbită în totalitate.
  4. Se stinge focul și se acoperă oala cu un capac sau o folie de plastic alimentară. Se lasă grâul la răcit până a doua zi.
  5. A doua zi, coliva trebuie să aibă o consistență densă.
  6. Se adaugă mirodeniile – miezul de nucă măcinat, coaja rasă de portocală, esența de rom și scorțișoara. Se frământă coliva până când capătă o consistență uniformă. Dacă aceasta nu este perfect legată, se mai pun 2-3 linguri de biscuiți măcinați.
  7. Se așază compoziția într-un cerc de patiserie (cu diametru de 24 cm). Se nivelează cu atenție, apoi se scoate cercul.
  8. Biscuiții măcinați sunt mixați cu miezul de nucă. Se decorează coliva cu amestecul obtinut. Pentru a nivela decorul, se utilizează o paletă sau o lingură. Se presară zahăr pudră vanilinat și se decorează cu  nucă sau bomboane.

4. Colivă de grâu cu mac și nuci

Ingrediente:

  • 1 cană grâu
  • 4 căni apă
  • 200 g zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilinat
  • esență rom
  • coajă lămâie
  • 3 biscuiți obișnuiți
  • 100 g nuci măcinate
  • 1 lingură cacao
  • mac pentru decor
  • 50 g stafide.

Preparare:

  1. Se pune grâul la fiert la foc mic. 
  2. Adăugați zahăr, esența de rom, coaja rasă de lămâie, biscuiții, nucile măcinate și cacaoa. 
  3. Se așează coliva pe o farfurie sau pe un platou.
  4. Pentru decor, utilizați mac, stafide, cacao sau bomboane.

5. Coliva din orez 

 

Ingrediente:

  • 100g orez 
  • 220 ml de apă 220
  • 3 lingurițe de miere 
  • stafide, fructe confiate sau nuci de pin.

Preparare:

  1. Preparați terciul de orez. 
  2. Toarnă apă fierbinte peste stafide pentru a le hidrata. 
  3. Puneți mierea în terci și amestecați bine. 
  4. Includeți stafidele, fructele confiate și nucile. Amestecați bine.
  5. Așezați compoziția pe o farfurie plată. 
  6. Creează o cruce decorativă din stafide sau fructe confiate pe colivă.

6. Colivă mănăstirească

Ingrediente:

  • 1 cană de grâu
  • 70g de alune
  • 70g de nuci 
  • 70g de migdale
  • 200g Stafide
  • Fulgi de cocos
  • Zahăr pudră
  • 1 linguriță de scorțișoară (după gust)
  • Zahăr (după gust)
  • 200 g de biscuiți din grâu

Preparare:

  1. Pregătiți seara toate ingredientele uscate. 
  2. Măcinați nucile, stafidele și biscuiții. 
  3. Adăugați apă la grâu și lăsați-l pentru a se înmuia peste noapte.
  4. Dimineața, grâul trebuie pus la fiert. 
  5. Amestecați cu restul ingredientelor.
  6. Așezați pe un platou și ornați-o așa cum se cuvine.

7. Colivă grecească

Ingrediente:

  • 150g fulgi de grâu 
  • 100 ml apă
  • 50g de stafide
  • 5 caise uscate mari
  • 2 linguri de boabe de rodie
  • 2 linguri de nuci tocate
  • 3 linguri de zahăr pudră

Preparare:

  1. Adăugați apa clocotită peste fulgii de grâu și așteptați 3 minute. 
  2. Într-o tigaie, puneți nucile pentru a le prăji. Apoi, tocați-le. 
  3. Tăiați caisele în bucăți mai mici. 
  4. Se pun fulgii într-un bol și se adaugă nucile, caisele uscate, stafidele și boabele de rodie. 
  5. Amestecați bine.
  6. Într-un castron de desert (sau salată), puneți compoziția și pudrați cu zahăr. 

8. Colivă din orz sau arpacaș de orz

Ingrediente:

  • 200g de orz/ arpacaș de orz 
  • 100g mac
  • 100g nuci
  • 100g stafide 
  • Miere/ zahăr, după gust;
  • 1 linguriță rasă de sare

Ingrediente sirop:

  • 300g mere și pere uscate 
  • 100g prune uscate
  • 50g stafide
  • Miere/ zahăr, după gust;
  • 1,5 l apă

Preparare:

  1. Se clătește bine orzul și se lasă la înmuiat în apă timp de 6 ore sau peste noapte.
  2. Pentru ca acesta să devină moale, trebuie să puneți orzul la fiert pentru 20-25 de minute. 
  3. După ce orzul a fost fiert, adăugați sare. 
  4. Pentru a realiza siropul, fructele uscate trebuie mai întâi clătite. Adăugați apă peste ele, după care le gătiți pentru 30 de minute. 
  5. Puteți îndulci fructele cu zahăr/miere. Timp de 2-3h, fructele se lasă la infuzat.
  6. Adăugați 200 ml de apă peste semințele de mac. Apoi, puneți-le la foc moderat pentru 20 de minute, fără să ajungă la fierbere.
  7. Se macină macul.
  8. Se hidratează stafidele cu apă fierbinte pentru 10 minute. Apoi, se usucă cu un prosop de hârtie.
  9. Nucile trebuie tăiate și, apoi, prăjite într-o tigaie. După ce le-ați prăjit, le lăsați să se răcorească. 
  10. După gust, includeți mierea sau zahărul în orzul fiert. Adăugați mac, stafide și nuci.
  11. Stafidele și nucile rămase pot fi utilizate pentru ornare și pentru crearea crucii.

9. Colivă din orez cu migdale și stafide

Ingrediente:

  • 1 cană de orez
  • 200g mac 
  • zahăr, după gust;
  • 100g migdale
  • 100g stafide (din struguri fără semințe)

Preparare:

  1. Se alege, se clătește și se dă la fiert orezul,
  2. Treceți orezul prin sită și clătiți-l sub apă rece.
  3. Puneți orezul înapoi într-o cratiță și fierbeți iar, într-o cantitate mare de apă.
  4. Strecurați-l cu ajutorul unei site și lăsați-l la răcit. 
  5. Curățați și tocați migdalele într-un castron.
  6. Includeți zahărul granulat (ușor diluat în apă).
  7. Se amestecă bine până când compoziția e omogenizată.
  8. Includeți stafidele hidratate și amestecați bine.
  9. Se decorează cu zahărul pudră.

10. Colivă cu stafide și cocos

Ingrediente:

  • 500g arpacaș
  • 1 pungă stafide
  • esență rom
  • 1 pungă cocos
  • cacao
  • miez nucă
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • zahăr, după gust
  • bomboane pentru decor

Preparare:

  1. Spălați bine arpacașul.
  2. Fierbeți arpacașul la foc potrivit. 
  3. Pentru ca arpacașul să nu se lipească de fundul oalei, amestecați cu o lingură de lemn.
  4. După ce a fiert, se lasă să se răcească.
  5. Includeți și restul ingredientelor. 
  6. Ornați coliva cu elementele dulci de decor.

Trecerea în neființă a unei persoane dragi este unul dintre cele mai îndurerate momente ale vieții. În plus, înmormântarea și toate activitățile aferente acestui eveniment nefericit trebuie organizate cu atenție și răbdare, respectând tradițiile și obiceiurile. Astfel, noi îți stăm la dispoziție cu servicii funerare complete pentru a organiza totul așa cum se cuvine.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu